Ne place grozav carnea de vită, dar, când facem tocăniță, bătaia cea mare se dă pe pâinea
muiată în sos!Dulceag, consistent și atât de aromat! V-am făcut poftă? Iată de ce ingrediente
aveți nevoie pentru 4 porții:
- 800 gr- 1 kg de gulaș de vită
- o ceapă mare sau două mai mici
- un morcov mare sau doi mai mici
-3 sau 4 roșii bine coapte
-boia de ardei dulce
-150 ml vin roșu (opțional, dacă nu aveți copii la masă...hahaha!)
-4 -5 căței de usturoi
-sare și piper după gust
-500 gr cartofi noi (opțional)
Tocați mărunt ceapa și morovii (sau puneți-i la mărunțit în robotul de bucătărie), încingeți ulei
într-o cratiță și căliți-le la foc mic, până devine ceapa transparentă. Mare atenție să nu se
ardă, că va da gust amar tocăniței. Apoi puneți bucățelele de vită, sare și piper după gust, un
praf de boia și rumeniți carnea. Adăugați apoi apă – cam 300 ml – și lăsați să fiarbă la foc
potrivit. În funcție de cât e de fragedă carnea, va fi gata cam într-o oră jumătate, cu totul.
Completați cu apă de câte ori este nevoie. După o oră, decojiți roșiile și mărunțiți-le la
blender, apoi turnați-le peste carne și lăsați în continuare să clocotească. Curățați cartofii noi
și tăiați-i în sferturi dacă sunt mai mărișor, apoi adăugați-i în tocăniță și mai lăsați jumătate de
oră, să se pătrundă și cartofii. Gustați și potriviți de sare și piper. Acum e momentul pentru
tușa de maestru – turnați paharul de vin roșu și cățeii de usturoi zdrobiți și mai lăsați cam un
sfert de oră pe foc. Dați la o parte și puneți capacul până la servire, ca să nu amețiți de la
atâtea arome îmbietoare. Puneți repede pe masă o pâine proaspătă și poftă bună!