Paste Carbonara ...hoinare

Orice fel de mâncare este o poveste. Cu atât mai mult pastele carbonara. Singura certitudine e că provin din Italia și că au fost pomenite oficial în rețetare abia pe la mijlocul secolului al XX -lea. În rest, se zice că ar fi fost inventate de cărbunari – cei care făceau cărbune în pădurile din Apenini – ca modalitate simplă și rapidă de a se hrăni, chiar la locul de muncă.
Se mai spune și că piperul proaspăt măcinat și ras peste paste este o reminiscență a prafului de cărbune care se așternea, inevitabil, peste paste în timpul pregătirii. Alte legende susțin că denumirea are legătură cu societatea secretă revoluționară – Carbonari. Membri acesteia, refugiați prin păduri, aveau nevoie de un fel de mâncare ușor de preparat, dar sățios, că deh, revoluția e treabă grea.

Oricum ar fi, rețeta e iubită de toată planeta și adaptată în funcție de specificul fiecărei țări. Cam așa se prepară Carbonara de România, în varianta Hoinară:
Ingrediente pentru 4 porții
- 500 gr tagliatele proaspete
- două ouă
- 2 căței de usturoi
- 200g de cașcaval maturat (în loc de parmezan),
- 200g piept ardelenesc (în loc de pancetta)
- pătrunjel tocat și piper negru măcinat pentru servire
Se pun într-o tigaie cei 2 căței de usturoi, iar pieptul ardelenesc se taie cubulețe mici și se arunca în tigaie, alături de usturoi. Deasupra se pune piper negru,
Grăsimea din pieptul ardelenesc se va topi și va asigura astfel primul ingredient al sosului final
Dacă nu e suficient, puteți adăuga un pic de ulei.
Fierbeți apoi pastele în apă clocotită cu sare, nu mai mult de 4 minute dacă sunt proaspete, în jur de 6 minute dacă sunt uscate. Ideea este să fie al-dente, un pic sub-fierte pentru a integra mai bine sosul la final.
Cât fierb pastele, bateți ouăle bine împreună cu 100g din cașcavalul ras. Acest amestec reprezinta cel de-al doilea ingredient al sosului
Dupa ce au fiert pastele si in tigaie s-au facut deja carnea, procedați cam așa:
- stingeți focul la tigaie și scoateți usturoiul
- adăugați pastele și 4-5 linguri din apa în care au fiert pastele
- turnați peste ele ouăle bătute cu cașcavalul ras, amestecând bine
Nu mai rămâne decât să puneți porțiile pe farfurii, să presărați deasupra cașcavalul rămas, pătrunjel tocat și puțin piper proaspăt măcinat, ca să cinstiți amintirea cărbunarilor, fie ei muncitori ori revoluționari. Poftă bună!

Inapoi la articole