Crema de iaurt - labneh cu pita de casa

Zilele astea #stămacasă mult, lucrăm, facem curat, teme cu ăia mici și mâncare. Multă mâncare. De unde înainte luam micul dejun pe fugă, la prânz comandam și seara rezolvam cu un sandviș sau o salată, acum se cere de mâncare de trei ori pe zi, pe diverse voci. Mama vrea ceva rapid, copiii vor ceva buuuun, tati vrea să fie condimentat. Și cu pâine. Dar de unde drojdie?
Noi am descoperit ceva pe gustul tuturor – rapid, savuros și cu pâine fără drojdie. Ați gustat labneh până acum? Da? Cu crema de iaurt de la Cristi Zamfir? Și cu pita de casă?
Stați să vă explicăm noi cum am făcut. Ne-a rămas o ulcică de lut cu cremă de iaurt nerevendicată. Am revendicat-o noi. Am pus niscaiva ulei de măsline și, ca niște buni
patrioți, am tocat mărunt câteva codițe de ceapă verde. Am amestecat strașnic.
Ce-i drept, aveam mentă uscată prin raftul de condimente, a mers....ca unsă presărată peste cremă.
Cremă-cremă, dar goală? Drojdie ioc, maia nu ne pricepem să facem. Cică trebuie s-o crești ca pe bebeluș, s-o hrănești, s-o scoți la aer și să-i cânți câteva zile înainte să dea și ea o pâine cumsecade.
Dar o pita grecească tot am copt rapid. Ce-am folosit? 150 gr făină, 2 linguri de ulei, sare și apă. Am pus uleiul peste făină, sare după gust și cam jumătate de pahar cu apă. Am omogenizat aluatul, ni s-a părut cam uscat, am adăugat puțină apă, la ochi. Am presărat puțină făină pe blatul de lucru și ne-am pus pe frământat energic vreo 5 minute, până am simțit coca elastică. Am împărțit aluatul în două și am întins, pe rând, fiecare bucată cu sucitorul, până am obținut două cercuri subțirele. Mă rog, perfecte nu erau, dar noi gătim, nu facem geometrie. Deja ne era foame rău, așa că am încins două tigăi, ca să meargă mai repede. O linguriță de ulei de măsline în fiecare tigaie și – jap – am trântit pitele la copt. În 3 minute au fost gata. Cam tot atât a durat să și dispară, muiate în crema fină de iaurt, aromată zdravăn cu ceapă verde și mentă. De-asta n-am apucat să facem poze, așa că trebuie să ne credeți pe cuvânt că așa au arătat!

 

Inapoi la articole