Burger de vita

Toți cei din familia noastră iubesc burgerii, de la mic la mare. Așa că avem mereu în frigider ori în congelator o casoletă cu carne tocată de vită. Sau mai multe, să fim siguri că ne ajunge pentru toți mesenii. Dacă sunt patru guri la masă, vă trebuie cam așa:

- 800gr-1 kg de carne tocată de vită

-două felii de pâine muiată în apă (doar miezul)

-muștar (clasic ori iute, după preferințe) – luați lângă voi tot borcanul, o să vă trebuiască

-sare, piper proaspăt măcinat

-cimbru uscat

-4 felii de bacon, dacă va place (nouă, da)

-2 roșii, o ceapă uscată, câteva foi de salată verde pentru decor

-4 chifle cu mac ori susan, după gust

-o lingură de maioneză

-o lingură de Ketchup

-puțin ulei la prăjit

Puneți carnea tocată într-un bol, amestecați cu sare, piper și cimbru, după gust, apoi adăugați miezul de pâine muiat în apă. Unii adaugă puțin bicarbonat în carne, să iasă mai umflată și mai pufoasă, nouă nu ne place, preferăm pâinea care nu schimbă gustul cărnii.

Formați apoi burgerii – cam de un deget grosime și cu diametrul în funcție de cât de mari aveți chiflele. Puneți puțin ulei în palme, ca să capete carnea formă mai ușor și să se rumenească la prăjit. Încingeți o tigaie antiaderentă, puneți burgerii la prăjit și – atenție, urmează secretul aromat! - ungeți-i cu muștar pe deasupra. După ce se rumenesc pe o parte și-i întoarceți, ungeți și cealaltă parte cu muștar. În funcție de cât de bine pătrunși vă plac, lăsați-i la prăjit cam 10-15 minute, nu mai mult. Carnea de vită prea bine făcută devine tare și își pierde fix aroma și suculența care au făcut-o celebră.

Îi scoateți apoi pe un șervet de bucătărie și urmează montarea: tăiați chifla pe jumătate și puneți-o puțin la copt într-o tigaie încinsă fără ulei sau pe grătar – maxim 1 minut,doar pe partea cu miezul.

Ungeți ambele  jumătățicu puțină maioneză și ketchup, puneți burgerul, apoi o felie de roșie, una de ceapă și o foaie de salată. Acoperiți cu cealaltă jumătate de chiflă și mușcați cu poftă!

Inapoi la articole